fbpx

Najbolja strategija mršavljenja za žene Ostavite recenziju

Strategija mršavljenja za žene

Kilogram je mjerna jedinica za masu, a pripadnicama ljepšeg spola, često „rak rana“ o kojoj najčešće nevoljko pričaju, iako često kontroliraju vlastitu tjelesnu masu i gotovo se svakodnevno važu. Neke od njih idu korak dalje pa osim vaganja, redovito mjere i opsege bokova te struka. Teško je reći je li vaganje uopće nužno te ako da koliko često, međutim sigurno je kako je od broja na vagi uvijek objektivniji pokazatelj sam izgled u ogledalu. Bez obzira što će većina žena htjeti imati adekvatan broj kilograma na vagi, ono ka čemu bi trebale stremiti jest poželjan sastav tijela, odnosno udio mišićne te masne mase u tijelu koji bi im omogućio ne samo da izgledaju ono kako bi htjele , već povećale kvalitetu života i posljedično zdravlja.

Istina je da dio žena ima povećanu ili prekomjernu tjelesnu masu te je mršavljenje za njih itekako opravdan cilj. Međutim mnoge mršave na vrlo nezdrav i nadasve restriktivan način zanemarujući određena nutricionistička načela pa tako ulaze u rigorozne kalorijske deficite, gladuju, ograničavaju unos određenog makronutrijenta… Pogodite što je posljedica ? Takav proces bude ne održiv, a rezultati kratkoročni, dogodi se jo-jo efekt, a istovremeno se narušava kvaliteta života.

Stoga, smo za vas drage cure pripremili 3 osnovna principa mršavljenja koje trebate ispoštovati, kako bi ste zdravo mršavile te ostvarile dugoročno održive rezultate:

  • Energetski deficit – bilo kakva promjena tjelesne mase, posljeidca je energetske neravnoteže što je u skladu s termodinamičkim zakonima. U slučaju gubitka tjelesne mase, ta neravnoteža se mora ostvariti kalorijskim deficitom, odnosno unos kalorija, mora biti manji od potrošnje u određenom vremenskom periodu. Savjetujemo dnevni kalorijski deficit između 300 – 700 kcala, ovisno o početnoj masi te udjelu masnog tkiva. Što je osoba „deblja“ te što ima veći udio masnog tkiva to je preporučeni dnevni kalorijski deficit bliži brojci 700 kcal.
  • Povećati unos proteina – proteini su esencijalni makronutrijent, točnije 9 aminokiselina koje ih grade, a to znači da proteine trebamo svakodnevno konzumirati, inače bismo počeli razgrađivati vlastite mišiće, a to sigurno nitko ne želi. Tijekom mršavljenja u svrhu očuvanja mišićne mase, potrebe na proteinima rastu stoga predlažemo unos od barem 1,5 g/kg tjelesne mase svaki dan, a za one žene koje startaju s relativno niskim „body fatom“ te žele doći na još niži, njima savjetujemo unos proteina čak i do 2,5 g/kg tjelesne mase dnevno, naravno ovisno kojim se sportom bave.
  • Povećati unos vlakana – prehrambena vlakna, osim što su hrana za naše dobre bakterije u debelom crijevu, tzv. probiotike, također su vrlo zgodan nutrijent koji može pomoći u fazi mršavljenja. Naime vlakna drastično povećavaju osjećaj sitosti, stoga niti ne čudi da namirnice bogate vlaknima kao što je većina voća, povrća, orašastih plodova te cjelovitih žitarica te leguminoza, imaju nizak glikemijski indeks te su posljedično vrlo stabilan izvor energije te preveniraju brzu pojavu osjećaja gladi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vaša košarica

close